Vești bune și Proiecte de Inovare Urbană în Chișinău

//

admin

Futurehubs.eu » Urban Innovation » Vești bune și Proiecte de Inovare Urbană în Chișinău

Un Oraș în Ascensiune

La conferința Eurocities 2024, am avut privilegiul de a discuta cu doamna viceprimar a Chișinăului, Angela Cutasevici, care ne-a împărtășit viziunea sa asupra dezvoltării orașului și proiectele inovatoare pe care le desfășoară. În cadrul acestui interviu exclusiv, viceprimarul a subliniat angajamentul Chișinăului față de sustenabilitate, egalitatea de șanse și combaterea dezinformării. Prin inițiative ecologice de amploare și politici progresiste, Chișinăul se conturează ca un lider regional în promovarea unui mediu urban sănătos și incluziv.

Chișinău, capitala Moldovei, trece printr-un val de dezvoltări pozitive și proiecte inovatoare urbane care transformă orașul într-un loc mai vibrant și sustenabil. De la inițiative ecologice la festivaluri culturale, Chișinău setează un nou standard pentru creșterea urbană și implicarea comunității.

Intervievator: Este prima dată când participați la evenimentul Eurocities?

Viceprimarul Chișinăului: “Da, suntem aici pentru prima dată și suntem foarte încântați să facem parte din această mare și frumoasă rețea de orașe europene. Suntem membri noi și sperăm că această afiliere va aduce multe oportunități pentru Chișinău și pentru întreaga Republică Moldova. Este o șansă extraordinară de a colabora și de a învăța de la alte orașe cu experiență în gestionarea urbană.”

Atunci cand am întrebat cum este abordată egalitatea între sexe în Chișinău și în Moldova, în general, doamna Cutasevici ne-a răspuns astfel:

Angela Cutasevici:”Drepturile fiecărei persoane sunt esențiale pentru noi și sunt respectate prin diverse politici și inițiative. Avem mai multe politici de promovare a drepturilor și egalității de șanse. Recent, Chișinăul a devenit parte a rețelei globale de orașe sigure pentru femei. Prin acest angajament, ne asumăm responsabilitatea de a desfășura activități care sprijină dezvoltarea unui oraș mai sigur și mai prosper pentru fete și femei. Deocamdată, am semnat angajamentul și am fost acceptați ca membri. Colaborăm cu alte țări pentru a dezvolta proiecte care abordează securitatea dintr-o perspectivă de gen, ceea ce este esențial pentru crearea unui mediu urban incluziv și sigur.”

Angela Cutasevici Interviu

Inițiativa Școlilor Verzi: Educarea pentru un Viitor Sustenabil

Unul dintre proiectele remarcabile din Chișinău este inițiativa “Școala Orașului Verde”. Acest program susține școlile locale cu ajutor financiar pentru a implementa proiecte și politici ecologice. Șaizeci de școli au fost desemnate câștigătoare și continuă să promoveze educația ecologică, demonstrând angajamentul orașului de a forma o nouă generație de cetățeni conștienți de mediu.

Întrebați ce proiecte de inovare urbană și integrare ecologică au în desfășurare în Chișinău, oficialii prezenți la Eurocities ne-au răspuns: 

*Viceprimarul Chișinăului: Avem o serie de proiecte dedicate dezvoltării orașelor verzi și sustenabile. O strategie municipală complexă vizează promovarea politicilor și acțiunilor ecologice. Recent, am implementat proiectul “Școala Orașului Verde”, care a oferit suport financiar școlilor pentru a implementa inițiative ecologice. Au fost desemnate 60 de școli câștigătoare care continuă să implementeze proiecte și politici eco. De asemenea, organizăm activități pentru tineri și pentru toți cetățenii, de-a lungul vieții lor, promovând educația ecologică și prevenirea situațiilor de risc. 

Suntem adepții unei abordări proactive, preferând să prevenim problemele în loc să le tratam. 

Extinderea Turismului Rural: Conectarea Comunităților

Sectorul turismului rural din Moldova este în plină expansiune, iar Chișinău este în centrul acestei transformări. Rețeaua de Bed & Breakfast-uri de familie a crescut la 55 de unități, oferind călătorilor o experiență unică a ospitalității moldovenești. Aceste B&B-uri sunt situate strategic. Le poti intalni lângă rutele vinicole și parcurile naturale. Ele ofera oaspeților oportunități de a explora vinăriile locale, de a se bucura de traseele de drumeții și de a se imersa în cultura locală.

Combaterea Dezinformării: Construirea Încrederii prin Știri Pozitive

Chișinău este, de asemenea, în fruntea luptei împotriva dezinformării. Orașul a aderat la rețeaua globală de orașe sigure pentru femei și promovează egalitatea. Acest lucru include inițiative pentru a asigura transparența și raportarea faptelor, contracarând răspândirea știrilor false. Accentul pus pe știrile pozitive ajută la construirea încrederii comunitare și evidențiază progresul și realizările orașului.

Intervievator: Care este poziția dumneavoastră cu privire la lupta împotriva dezinformării și fake news? Și ce părere aveți despre promovarea exclusivă a știrilor pozitive?

Dezinformarea și fake news reprezintă provocări majore în societatea actuală. Este vital să educăm cetățenii pentru a recunoaște și a combate informațiile false. Promovăm transparența și accesul la informații verificate și credibile. 

Proiectul dumneavoastra poate avea un impact profund asupra comunității noastre. Prin educarea cetățenilor în a recunoaște și a combate dezinformarea, putem construi o comunitate mai bine informată și mai serioasa. Promovarea știrilor pozitive ajută la crearea unui climat de încredere și optimism, care este esențial pentru dezvoltarea locală. Cred cu tărie că această inițiativă poate transforma modul în care comunitatea noastră percepe și interacționează cu informația.

Angela Cutasevici, Viceprimar.
Angela Cutasevici Chisinau inovare urbana

Vibrație Culturală: Un Calendar Plin de Festivaluri

Calendarul cultural “Arborele Vieții” este plin de festivaluri și evenimente care celebrează bogata moștenire culturală a Moldovei. De la “Milestii Mici Wine Run” la diverse festivaluri de muzică și mâncare, aceste evenimente nu doar că promovează tradițiile locale, dar și atrag turiști, stimulând economia locală și încurajând schimbul cultural.

Un Viitor Luminos

Accentul Chișinăului pe inovare urbană și proiecte comunitare stabilește un exemplu pozitiv pentru orașele din întreaga lume. Eforturile colaborative dintre guvernul local, sectorul privat și partenerii internaționali conduc la îmbunătățiri semnificative în sustenabilitate, educație și vibranță culturală. Pe măsură ce aceste inițiative continuă dezvoltarea, Chișinău este pregătit să devină un oraș de frunte în ceea ce privește viața urbană inovatoare și bunăstarea comunității.

Leave a Comment

Vote and Share:

Let Your Voice Be Heard:

Which City Wins Your Heart for Innovation & Sustainability?

Join FutureHubs.eu's symbolic poll for Eurocities Awards 2024.

At FutureHubs.eu, we're not just spectators; we're active participants in shaping the future of urban innovation.

Dive into our unofficial polls and cast your vote for the city projects that inspire you the most.

Whether it's groundbreaking sustainability initiatives, cutting-edge technology, or transformative community programs, your opinion matters!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Innovative Ecosystems: Attracting & Retaining Talent
Sustainable Food Systems: Empowering Communities
Creative Election Campaigns: Mobilising Citizens

Join the FutureHubs.eu Community
Stay Ahead with Urban Innovations!

Get exclusive insights into Eurocities Awards 2024
by subscribing to our newsletter!

From detailed event schedules to live updates and exclusive insights into pioneering urban projects, we've got you covered.

Experience the inspiration from nominated cities leading the charge in innovation and sustainability.

Join our community today and be a part of the movement that’s shaping the future of our urban landscapes. Don’t miss this chance to connect with urban innovation – subscribe now!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Name